duminică, 15 mai 2011

SIMBOLUL MERCURIAL


Alchimistiisustin ca secretul pentru a initia cu succes Marea Opera si a lucra in calcinarea mercurului sec si sulfului arsenicat se gaseste in urmatorul artificiu:
”sa se inceapa munca atunci cand soarele se afla in berbec si luna in taur„.In aceasta axioma universala sunt cuprinse cunostinte grandioase despre munca alchimica.
Cheile de interpretare sunt:
Pentru inceput avem soarele ca simbol al focului si acesta aflindu-se in berbec( semn de foc) generat de Marte, planeta care inspira potenta, forta, putere, face ca acest foc sa se aprinda si sa se prezinte cu toata puterea sa calcinanta, purificatoare si creatoare.Astfel ca atunci cand soarele se gaseste in berbec inseamna ca numai atunci cand aceasta potenta se maniesta si e complet matura, la fel ca forta lunara, e momentul in care se incepe munca.
In acelasi fel cand luna e in taur inseamna ca apele mercuriale sau azotul alchimic, reprezentate de luna, sa fie apte pentru munca si sa beneficieze de toata aceasta putere fertilizanta, generatoare, armonioasa pe care o imprima Venus, planeta ce guverneaza taurul.Aceasta constelatie care guverneaza laringele ne relationeaza cu Verbul Creator al Primei Clipe, cum este sus asa este si jos.
Pentru a obtine Materia Prima a Marii Opere, care nu este alta decat mercurul sulfurat sau sulful mercurial sau ARCHEUS, e nevoie pe linga foc(sulf), si apa(mercur), de sare care e cunoscuta in ezoterism ca si pamantul filozofal(corpul fizic) .
Si daca la toate aceste lucruri le adaugam paragraful din Intelepciunea Secreta:”focul flegetonului si apa aheronului se intersecteaza in Noua Sfera (sexul), formind semnul infinitului.Trebuie sa se lucreze cu apa si focul , origine a bestiilor, oamenilor si zeilor . Cel care vrea sa urce trebuie mai intai sa coboare, aceasta e teribil.„
Am zis ca soarele reprezinta focul sau sulful, trebuie sa se alature lunii adica apa apa sau haosul sparmatic si ca acestui compusii trebuie agregat sarea sau pamintul filozofal pentru a se obtine Mercurul Inteleptilor.Acesta din urma este rezultatul insumarii tuturor acestor elemente soarele luna si pamintul filozofal pentru a infatisa axioma: ”pentru a urca tebuie sa cobori”.Asa se obtine mercurul sulfurat sau apa lustrala, putindu-se realiza marea opera.

3 comentarii:

  1. A dat Domunul sa mai dau de cineva care vorbeste despre Dragonul Negru Archaeus. Si inca ceva despre lucrurile colorate in negru :
    NOTA DESPRE MERCURIUS VIVUS

    "Orice este colorat în alb posedă natura vieţii, precum şi însuşirile şi puterea luminii, care generează viaţa. Pe de altă parte, orice e colorat în negru, sau crează culoarea neagră, are ceva în comun cu moartea, cu proprietăţile întunericului şi cu forţele generatoare de moarte. Pământul cu frigul lui reprezintă cuagularea şi solidificarea acestui fel de duritate. Casa este todeauna moartă, dar cel care o locueşte este viu. Dacă poţi descoperii forţa acestei ilustrări, ai biruit."

    Paracelsus - Tractatus Cerul Filosofilor, Partea a II-a, Unele tratate anexe şi apendice privitoare la cele şapte canoane.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant este ca daca unim simbolurile de la Soare, Luna si Pamant obtinem simbolul lui Mercur. Adamul perfect.


    La inceput Dumnezeu la creat pe Adam si pe Lilith (Mercur si Venus). Adam din pamant pur si Lilith din pamant impur.
    Iar alchimistii spun ca lucrarea lor incepe de la cuprul lor (pamantul impur) care il despart de rugina lui verde si ii purifica atat corpul cat si rugina si apoi le unesc la loc obtinand simbolul crucii solare (nu celtica, ci solara)care este semnul Marei Opere.

    RăspundețiȘtergere