duminică, 21 martie 2010

COMBINAREA ELEMENTELOR


”Natura tine mereu balanta in mana pentru a cantari elementele si a le amesteca.”
Dom Pernety
Intr-un manuscris de la sfarsitul secolului al XV-lea, pastrat in biblioteca Medicea-Laurentienne, al carui autor ar fi un anume Ioannes, spune ca Piatra Filozofala este obtinuta in mod obligatoriu prin dizolvarea substantei si fixarea spiritului, urmata de fixarea substantei si dizolvarea spiritului. Pentru a opera acest du-te vino al substantei/Sulf, din care se extrage apa de mercur, cele patru elemente trebuie imperativ sa efectueze aliante cu componentele insusirilor lor: cald si rece, uscat si umed.
Pamantul este un principiu de acumulare care poarta cu sine ceea ce este Rece(interiorizare) si Uscatul care divide si rupe.
Apa este un principiu circulator ce poarta insusirile de Rece(fixare) si de Umed, care o ingreuneaza si o ingroasa.
Focul este un principiu dinamizator ce se caracterizeaza prin Cald(exteriorizare) si Uscat, care il excita si il intinde.
Aerul este un principiu de dilatatie prin care se evidentiaza calitatile de Cald(expansiune) si Umed, care il destinde si il transforma.
Pentru Aristotel, tot ce traieste in lumea de jos rezulta din suprapunerea celor patru calitati (cald, rece, uscat si umed) asupra materiei prime, care nu are proprietati prin ea insasi si care nu exista niciodata in stare izolata. In aceste conditii, focul este materia prima la care se adauga caldul si uscatul. Acelasi lucru pentru aer, unde caldul si umedul imbraca aceasta materia prima, pentru apa, dimpotriva e vorba de rece si umed care intra in actiune, iar pentru pamant recele si uscatul se combina. Aceasta existenta chimica se justifica prin faptul ca cele patru calitati aristotelice se pot inlocui intr-un element cu calitate contrara.Astfel, aerul se schimba in foc daca umedul e inlocuit de uscat sau in apa daca ce e cald e inlocuit de rece. Totusi, dopa parerea lui Aristotel, elementele nu sunt imuabile si au posibilitatea de a se transforma, eliminand toate urmele de substante initiale.
Insusirile de cald si rece, ca si cele de uscat si umed, calitati elementare, se maresc si se diminuiaza, se prezinta si se evalueaza asa incat, dupa CICLUL LUI PLATON, schimbul continua intre elemente si face ca focul sa se condenseze in aer, ca aerul sa se transforme in apa, ca apa sa se solidifice devenind pamant si pamantul sa se modifice in foc, apoi ca aceasta mutatie sa se realizeze in sens invers.
Anotimpurile sunt de asemenea asociate cu calitatile elementare. Astfel, primavara corespunde cu aerul si se juxtapune cu caldul si umedul; vara, cu focul si corespunde cu cald si uscat; toamna, cu pamantul si se potriveste cu rece si uscat. In ceea ce priveste iarna, simbolizata prin apa pastreaza recele si umedul. Cadentate prin solstitii si echinoctii, anotimpurile se nasc, traiesc, mor si renasc complet integrate tn natura si supuse legilor ei.
Unind cele patru elemente, calitatile elementare, plus cele trei principii, alchimistii creeaza tabelul vizibil de alaturi si propun o cale materiala si experimentala prin copulatia elementelor, incluzand o cale spirituala:
MERCUR + SULF + SARE
apa+aer / aer+foc / foc+pamant
/ / /
rece _ cald cald _ cald cald _ rece
umed umed umed uscat uscat uscat
ARGINT FILOZOFIC AUR FILOZOFIC
+
/
PIATRA FILOZOFALA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu